ARTIST IN RESIDENCE

Teatret Værk - Artist in Residence

Til vores store glæde har Statens Kunstfond bevilget et Artist in Residence forløb med Teatret Værk. Det betyder, at Teatret Værk gennem hele 2022 vil stå for en række projekter og forløb, der på forskellig vis handler om vores forhold til naturen, eller om fremtidens klimavenlige liv. Teatret Værk laver forløb på skoler, men de skaber også forestillinger og workshops som Horsensianerne kan få glæde af. De kan bl.a. opleves i KUBEN under Grønne uger i Horsens i maj, som en del af den nye kulturfestival og under teaterfestivalen.

Teatret Værk arbejder med dukketeater, animation, performance og installationer for børn og voksne. De skaber finurlige, poetiske og stærkt visuelle forestillinger, og har desuden bred erfaring i at skabe og afvikle forløb med børn og unge.

Bag Teatret Værk står iscenesætter og dramatiker Annemarie Jeppesen og dukkespiller og dukkemager Bjarne Kalhøj. Teatret har co-produceret med ZeBu, Carte Blanche og Teatret Refleksion, og under forløbet i Horsens samarbejder de løbende med billedkunstner og scenograf Seimi Nørregaard. I 2019 modtog Bjarne Kalhøj Spring prisen for sit unikke og originale arbejde med dukketeatret. I 2020 flyttede teatret fra København til landsbyen Ulbølle på Sydfyn, hvor de bor og arbejder i dag.

Bag Teatret Værk

Dramatiker

Annemarie Jeppesen

dukkespiller og dukkemager

Bjarne Kalhøj

Teatret værk står for følgende projekter under deres Artist in Residence i Horsens 2022:

April og november – ’Børnenes Bjerge’, en uges forløb til skoler

I dette huskunstnerforløb er temaet forbrug og de følelser, som vi knytter til ting. Vi skraber til os og gemmer på ting. Hvorfor? Og hvilke følelser knytter vi til ting?

Iscenesætter Annemarie Jeppesen og billedkunstner og scenograf Seimi Nørregaard vil afholde forløbet, hvor eleverne i grupper bygge installationer – bjerge – af deres eget kasserede legetøj. Bjergene kan ses som udtryk for kulturens affald, poetiske og fascinerende billeder på forbrugskulturen, som er åbne for fortolkning og refleksion. Eleverne vil også komme til at skrive tekster om ting, som de vil smide ud eller beholde. De skal øve sig og lære teksterne udenad. Forløbet afsluttes med en fernisering, hvor eleverne performer deres tekster ved værkerne foran et inviteret publikum.

Maj – ’Ny Ild’, en uges forløb for skoler og fritidsklubber

Klimakrisen driver os til at finde nye måder at leve og handle på. Med kunsten som ståsted og med udgangspunkt i elevernes egne erfaringer udforskes nye bæredygtige fællesskaber og handlemåder.

I samarbejde med to kunstnere og en kok skaber eleverne et landart værk – en bæredygtig festmiddag med underholdning omkring en skulptur af et bål. Dogmet er, at der ikke må købes nyt. Eleverne skal derfor skabe begivenheden af deres egen kreativitet og ved at finde alle materialer i den omgivende natur, i dagligvarebutikkernes overskudslager eller i private hjem.

Klassen inddeles i tre grupper: Billedkunst, drama og madkunst
Billedkunstner Seimi Nørregaard leder billedkunstgruppen, som skaber en skulptur af et bål. En kok leder madgruppen, som får til opgave at skabe en festmiddag. Iscenesætter Annemarie Jeppesen leder dramagruppen, som skaber underholdningen til festen med ”Spoken Word.”

Grupperne arbejder med hver deres kunstart og kunstner i tre dage. Den fjerde dag mødes grupperne, og kunstarterne sættes sammen til ét værk. Den femte og sidste dag inviteres et publikum af forældre, familier og elever til opførelsen af landart værket ’Ny Ild’, som foregår udendørs et sted i Horsens.

’Ny Ild’ er en kunstnerisk udforskning og fortolkning af, hvad der kan være i centrum af rundkredsen i dag, der, hvor der tidligere var et bål. Hvordan ser den nye ild ud? Hvilke historier fortæller vi omkring bålet? Hvad spiser vi omkring det nye bål og hvordan tilberedes maden? Og hvilke ritualer dyrker vi?

Maj – ’Ønskeblomst’ for børn fra 5 år og deres familier

’Ønskeblomst’ er en lille installation i KUBEN under Grønne uger i Horsens. Her trækker du en lille konvolut i en trillebør med en bunke af jord. I konvolutten ligger frø med hemmelige blomster. Giv din blomst et navn og skriv navnet og et ønske for dit frø på en planteseddel. Plant nu dine frø i en potte. Den sidste dag sås alle blomsterfrø et sted i Horsens. ’Ønskeblomst’ tager udgangspunkt i naturens poesi og magi.

Musiker Claus Kaarsgaard vil spille på kontrabas og skaber hygge og stemning, mens en gartner – en dukke ført af Bjarne Kalhøj, vil hjælpe dig med at få sået dit blomsterfrø.

September – ’Haven vi bor i’ i KUBEN under Horsens Teaterfestival

’Haven vi bor i’ er et live samarbejdsspil for børn og voksne. I mange år har Hr. Knyt passet godt på haven. Men nu er der flyttet dyr ind i haven, og de roder. Kan I nå at hjælpe dyrene ind i det hemmelige træ, inden Hr. Knyt kommer og fjerner dem og deres gemmesteder? ’Haven vi bor i’ er for børn fra 5 år og deres familie.

Idé og iscenesættelse: Annemarie Jeppesen og holdet
Installation og scenografi: Seimi Nørregaard
Dukkespiller og dukkemager: Bjarne Kalhøj

November – ’Hvad træerne fortæller’

– en skyggeteaterworkshop for børn fra 5 år og familier. Her skal I finde på et eventyr om et træ. Derefter tegner I og klipper figurer fra eventyret, sætter ståltråd bag på figurerne, og så har I skyggefigurer til jeres lille fortælling. Med pandelamper på øver I en lille historie med figurerne i mørket i de særlige skyggekasser.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond