PRISER

Horsens Børneteaterpris 2022

Med Horsens Børneteaterpris uddeles 25.000 kr. til en person, et teater eller en gruppe personer, der har gjort sig bemærket med en indsats for at fremme det professionelle børne- ungdomsteater. Alle undtagen juryen kan indstille kandidater, og indstillingen sendes til  teaterfestival@horsens.dk senest den 31. august.

Udover hæderen og de 25.000 kr. får modtageren også Horsens Børneteaterpris’ statuette, som er en smuk jernskulptur skabt af den lokale kunstner Kaj Rugholm. I år er det 27 gang prisen skal uddeles under Horsens Teaterfestival.

I 2022 består komitéen for Horsens Børneteaterpris af:

 • Lone Wessel, Teaterdirektør, Horsens Ny Teater
 • Thomas Nielsen, Leder af Komediehuset
 • Kamilla Engelund Nielsen, Formand, Horsens Amatørteater
 • Søren Ruby, Skuespiller, Det Kommende Teater
 • Thomas Eisenhardt, sidste års modtager af Børneteaterprisen
 • Adelaide Bentzon, programchef, Horsens Teaterfestival

DANSKE DRAMATIKERES MANUSKRIPTPRIS 2022

Har du skrevet en god tekst for børn og unge? Så send dit manuskript ind til Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2022 

Danske Dramatikere vil med denne manuskriptpris sætte fokus på det gode manuskript som et af de uundværlige elementer i den gode forestilling for børn og unge. 

En jury udvælger blandt de bedste manuskripter til årets forestillinger på børne- og ungeområdet en dramatiker, som præmieres med 15.000 kr. ved Horsens Teaterfestival 17. september. Send din tekst ind til manuskript@dramatiker.dk senest 1. august 2022.

Prisen er et samarbejde mellem Danske Dramatikere, Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival. Vi vil præmiere det fremragende tekstlige grundlag til en af sæsonens forestillinger (21/22). Prisen gives til en tekst, hvor dramatikerens stemme klinger originalt og blander sig selvstændigt i scenekunstens udtryk. 

Danske Dramatikeres manuskriptpris for børne- og ungdomsteater uddeltes for første gang på Horsens Teaterfestival 16. september 2017 og vil i 2022 igen blive uddelt i forbindelse med festaftenen lørdag d. 17. september.

Af Adelaide Bentzon, programchef, Horsens Teaterfestival.

Dette års modtager af Horsens Børneteaterpris voksede op i Grønland. Han kalder sine inspirationskilder for én stor rodebunke, og mange har bemærket hans særlige måde at bevæge sine albuer på.

Ud af rodebunken er der vokset et fokuseret og stærkt virke, der begyndte som autodidakt danser hos Jorge Holguin Dansetater, og siden Ricketts Dance Compagny der i hans hænder blev til det Aaben dans vi kender.

Med udgangspunkt i Roskilde har han været med til at udbrede dans til det yngste publikum både helt lokalt, nationalt og internationalt. Sammen med sit faste team har han skabt en af landets mest levende og spændende scener for dansen. Et sted der også, lægger hus til andre kunstnere, præsenterer forestillinger fra udlandet, og sørger for at publikum kan opleve koreografi på højt niveau.

Vores prismodtager er danser, koreograf og kunstnerisk leder af Aaben Dans. Hans forestillinger har været nomineret til flere reumertpriser, han har lagt masser af kræfter i bestyrelsesarbejde og refusionsudvalg, og så vedbliver han med at selv at danse, for at undersøge hvad en ældre dansende krop kan fortælle sit publikum.

For som han siger: ’Med kroppen fortæller vi historien om at være menneske’.

Han største bidrag til scenekunst for børn er at fastholde og insistere på dansens væsen og værdi som kunstart, og at være med til at sørge for at børn får mulighed for at opleve dans i al dens mangfoldighed som kunstart. For fortællingen om at være menneske er selvfølgelig også for børn.

Årets prismodtager er, som de fleste nok har gættet nu, koreograf og danser Thomas Eisenhardt.

Fra venstre: Vika Dahlberg-Hansen,Lene Hummelshøj, Karin Ahnfelt-Rønne, Rune Antonio Bro og Søren Ruby

Komiteen for Horsens Børneteaterpris uddelte i samarbejde med Teatercentrum og Dansk Assitej også en ekstraordinær særpris. Modtageren af særprisen var Jacques Matthiessen, der i marts gik bort efter længere tids sygdom. Jacques Matthiessen modtog prisen for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

Af Søren Ruby.

Vi har i priskomiteen i år valgt at uddele en særpris. Det er exceptionelt, men den går også til et exceptionelt teatermenneske. En pionér, en rejsende, en eventyrer, en fortæller og kunstformidler – ud over det sædvanelige. Når vi uddeler denne pris nu i aften, er det ikke muligt for prismodtageren at komme og acceptere den, for han er desværre ikke blandt os længere. Jacques Matthiessen gik bort i marts måned efter længere tids sygdom. Ikke desto mindre mener vi at han fortjener at blive hædret for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

Jacques var et teatermenneske, som tog børnene dybt seriøst, altid med den gode historie som udgangspunkt, som insistererde på nærvær og ærlighed, og som ikke mindst udviklede og udbredte metoder på det internationale tværkunstneriske område.

Mange mennesker, rundt om i hele verden, har mistet en ven og god kollega. Han var meget ærlig i sine relationer, tillidsfuld og modig. Han turde satse på andre mennesker og deres kompetencer. Han så folks styrker, og fik dem til at flyve.
Hans forestillinger havde altid humor, varme, ro og plads til sit publikum.
Han har lavet projekter, forestillinger og workshops i Mali, Burkina Faso, Nepal, Tyrkiet, Kina, Grønland, Libanon og mange andre steder.
Han har arbejdet på utallige teatre i Danmark og skabt vidunderlige forestillinger for store og små gennem sine flere end 40 år aktive år.

I samarbejde med TeaterCentrum og Dansk Assitej, vil priskomitteen for Horsens Teaterpris gerne give denne hæder og pris videre til det teater som Jacques startede; Passepartout Theatre Production, som hans kære Karin Ahnfelt-Rønne har valgt at fortsætte, sammen med Lene Hummelshøj, og jeg vil derfor bede jer om at komme og
modtage særprisen på vegne af Jacques.

2021: Thomas Eisenhardt
2020: Rob Parr
2019: HiLS DiN MOR
2018: Søren la Cour & Søren Søndberg, Gruppe 38
2017: Gitta Malling, Limfjordteatret
2016: Alex Byrne
2015: Meridiano Teatret
2014: Jørgen Carlslund, ZeBU
2013: Asterions Hus
2012: Gitte Kath & Claus Helbo
2011: Katrine Karlsen, Graense-Loes
2010: Methe Bendix & Anne Dalsgaard, Teater Hund
2009: Peter Seligmann, Teater 2 Tusind
2008: Mette Rosleff, Teater My
2007: Erik Viinberg, Teater Neo
2006: Det Fortællende Teater
2005: Carsten P. Jensen
2004: Biba Schwoon
2003: Lisbeth Lindblad Knopper
2002: Jonna Beha Oulund, Odsherred Teatercenter og Skole
2001: Cathrine Poher
2000: Sara Topsøe-Jensen, Carte Blanche
1999: Michael Ramløse, Teatret Fair Play
1998: Bodil Alling, Gruppe 38
1997: Svend Langhans, Odsherred Teaterforening
1996: Marc van der Velden, Teater la Balance

Årets vinder 2021, William Lippert sammen med jurymedlem Jesper Karlsen.

Danske Dramatikeres manuskriptpris for børn og unge er på 15.000 kr. og gives til det ekstraordinære tekstlige grundlag til en af sæsonens gode forestillinger, hvor dramatikerens stemme klinger originalt i forestillingen og blander sig selvstændigt i scenekunstens udtryk.

På grund af coronakrisen har juryen i år også inddraget tekster, der skulle have haft premiere under nedlukningen eller som er blevet udsat.

Juryen bestod i 2021 af:

 • Carl Martin Norén, skuespiller og sidste års modtager
 • Marc van der Velden, instruktør
 • Trine Wisbech, dramaturg
 • Janne Juul, producent
 • Zara Lea Palmquist, dramatiker
 • Julie Petrine Glargaard, dramatiker
 • Jesper Karlsen, dramatiker

Mere end nogensinde kunne vi i juryen i år se og læse, at dramatikerne tager verden på sig og skriver om den konkret – mange af teksterne har det til fælles, at de engagerer sig direkte i verdens problemer. Vi har bl.a læst gode tekster om:

Klima og kvinders rettigheder.
Om kærlighed og transkønnethed.
Om østfront-frivillige og anbragte børn.
Om corona-hjemsendelse…
og mangel på ost!

Og den tekst juryen har valgt i år kredser også på en særlig begavet måde om et stort problem. Om teksten sagde juryen blandt andet:

Teksten er ung, åben og uærbødig. Den portrætterer et ungt menneske (og en generation) fanget midt i teenagelivets skråsikkerhed og den eksistentielle magtesløshed, som denne krise fremkalder.

Teksten er en sprængt og poetisk monolog. Den er oprørsk både på et skriftligt og handlingsmæssigt niveau. Dramatikeren formår at indfange ungdommens vrede og usikkerheder, individet og fællesskabet sættes overfor hinanden, det forbindes og adskilles.

Dramatikeren skriver levende og nysgerrigt. Teksten formår at gøre sit publikum klogere, uden nogensinde at blive belærende. I en tid hvor langt det meste nye dramatik desværre stadig er bestillingsopgaver, er det guld værd for en dramatiker ikke bare at kunne finde sin egen vej ind i en opgave, udstukket af en teaterchef, men at kunne give sit eget interessante, nuancerede og humoristiske take på et ellers lettere fortærsket emne.

Og juryen fortsætter:

Her er en dramatiker, der ikke gider stryge nogen med hårene. En dramatiker der først og fremmest skaber et tekstligt rum med de ingredienser som trænger sig mest på, når individuel afmagt blandes med heltedyrkelse og generationsopgør i kampen mod verdens undergang. En psykologisk rejse mod de unges inderste dyb, som giver plads til både wikipedia-sider og sagnomspundne figurer fra middelalderen. Og med et overraskende klart budskab: du er ikke alene og der findes mange hvis navn er Greta.

Teksten er rablende. Punket. Den vokser som en oversvømmelse. Den sætter ord på frustrationen unge mennesker må føle overfor klimakrisen.

Vi har valgt at give Danske Dramatikeres Manuskriptpris for børn og unge 2021 til

Mit navn er Greta af William Lippert

2021: William Lippert, “Mit navn er Greta”
2020: Carl Martin Norén, “Sne og Sand”
2019: Magnus Iuel Berg, “Finn og de Fem Fajl”
2018: Alexandra Moltke Johansen, ‘Voksen’
2017: Pia Marcussen, ‘Habibi’