PRISUDDELINGER TIL FESTIVALEN

Til venstre på billedet: Betina Grove, vinder af Horsens Børneteaterpris 2022
Til højre på billedet: Amalie Olesen, vinder af Danske Dramatikeres manuskriptpris 2022

Horsens Børneteaterpris

Med Horsens Børneteaterpris uddeles 25.000 kr. til en person, et teater eller en gruppe personer, der har gjort sig bemærket med en indsats for at fremme det professionelle børne- ungdomsteater. Alle undtagen juryen kan indstille kandidater, og indstillingen sendes til teaterfestival@horsens.dk senest 8. maj 2023.

I 2023 er det 28. gang prisen skal uddeles under Horsens Teaterfestival.

Komitéen for Horsens Børneteaterpris 2023 er endnu ikke offentliggjort.

Danske dramatikeres manuskriptpris

Har du skrevet en god tekst for børn og unge? Så send dit manuskript ind til Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2023.

Danske Dramatikere vil med denne manuskriptpris sætte fokus på det gode manuskript som et af de uundværlige elementer i den gode forestilling for børn og unge.

En jury udvælger blandt de bedste manuskripter til årets forestillinger på børne- og ungeområdet en dramatiker, som præmieres med 15.000 kr. ved Horsens Teaterfestival. Send din tekst ind til manuskript@dramatiker.dk, deadline følger.

Prisen er et samarbejde mellem Danske Dramatikere, Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival. Vi vil præmiere det fremragende tekstlige grundlag til en af sæsonens forestillinger (22/23). Prisen gives til en tekst, hvor dramatikerens stemme klinger originalt og blander sig selvstændigt i scenekunstens udtryk.

Danske Dramatikeres manuskriptpris for børne- og ungdomsteater uddeltes for første gang på Horsens Teaterfestival i 2017.

Horsens Børneteaterpris og Danske Dramatikeres Manuskriptpris uddeles til festivalens festaften lørdag aften.

I 2022 gik Horsens Børneteaterpris til skuespiller, dramatiker og instruktør Betina Grove fra Teatret St. tv. Prisen blev overrakt af Annette Schulz Jensen, næstformand for Kultur- og Fritidsudvalget i Horsens Kommune.

Prisen har eksisteret i over 20 år, og har gennem tiden hædret en lang række ildsjæle på begge sider af scenetæppet. Det er også tilfældet i år, hvor vi uddeler prisen til et lysende eksempel på et teatermenneske, der forener sin egen kunst med et solidt og generøst engagement i det kulturpolitiske arbejde.

Af Adelaide Bentzon, programchef på Horsens Teaterfestival 2022:

Der er ingen tvivl om, at årets prismodtager i sit arbejde tager afsæt i stor kærlighed til børne- og ungdomsteater. Gennem hele sit arbejdsliv har hun arbejdet viljefast og utrætteligt for at synliggøre, forandre og forbedre branchens vilkår. Hun er kunstner, strateg, arbejdshest, initiativtager og brobygger. Hun er også skuespiller, dramatiker og instruktør. Hun ved, hvad det vil sige at bygge et lille selvstændigt teater op fra bunden med alt, hvad det indebærer af forskellige opgaver. Årets prismodtager formår at løfte blikket, se helheden og tænke på hele branchen i sit arbejde.

Og det gør hun – også – på fornemste vis. For sammen med Marianne Søndergaard Madsen italesatte hun idéen om en ny scenekunstpulje på finansloven som en løsning på den prop-problematik, der eksisterer i støttesystemet. Det er en konkret udfordring, som ligger mange fagfolk på sinde.

Derudover har hun som medlem af Dansk Teaters bestyrelse arbejdet for at skabe bevidsthed om de små teatres vilkår og kortlagt deres oplevelse af støttevilkår, styrker og udfordringer. Hun har dermed både en forståelse for de små og de stores behov og udfordringer og bygger dermed også bro mellem mange aktører i branchen.

Det var juryens ord. Så derfor er det mig en stor ære at kunne overrække Horsens Børneteaterpris 2022 til Betina Grove.

I 2022 bestod komitéen for Horsens Børneteaterpris af:

  • Lone Wessel, Teaterdirektør, Horsens Ny Teater
  • Thomas Nielsen, Leder af Komediehuset
  • Kamilla Engelund Nielsen, Formand, Horsens Amatørteater
  • Søren Ruby, Skuespiller, Det Kommende Teater
  • Thomas Eisenhardt, sidste års modtager af Børneteaterprisen
  • Adelaide Bentzon, programchef, Horsens Teaterfestival

2022: Betina Grove, Teatret st. tv.
2021: Thomas Eisenhardt
2020: Rob Parr
2019: HiLS DiN MOR
2018: Søren la Cour & Søren Søndberg, Gruppe 38
2017: Gitta Malling, Limfjordteatret
2016: Alex Byrne
2015: Meridiano Teatret
2014: Jørgen Carlslund, ZeBU
2013: Asterions Hus
2012: Gitte Kath & Claus Helbo
2011: Katrine Karlsen, Graense-Loes
2010: Methe Bendix & Anne Dalsgaard, Teater Hund
2009: Peter Seligmann, Teater 2 Tusind
2008: Mette Rosleff, Teater My
2007: Erik Viinberg, Teater Neo
2006: Det Fortællende Teater
2005: Carsten P. Jensen
2004: Biba Schwoon
2003: Lisbeth Lindblad Knopper
2002: Jonna Beha Oulund, Odsherred Teatercenter og Skole
2001: Cathrine Poher
2000: Sara Topsøe-Jensen, Carte Blanche
1999: Michael Ramløse, Teatret Fair Play
1998: Bodil Alling, Gruppe 38
1997: Svend Langhans, Odsherred Teaterforening
1996: Marc van der Velden, Teater la Balance

Motivationstalen til Amalie Olesen

Vi har læst tekster, der spænder fra smukt, solidt kunsthåndværk til det sublime og mystiske; om stemmer i hovedet, usynlighed, myrer og haletudser. Vi har læst ny-fortolkninger af Holberg og af juleevangeliet og meget, meget mere.

Og det er en poetisk, frembrusende og insisterende tekst, juryen har valgt i år. Den inkluderer de unge, tager dem alvorligt og taler hverken ned, op eller mod, men med de unge. Det er det vigtigste, når man skriver til den målgruppe. Det er en historie om en tid, der på alle mulige og umulige måder blev skelsættende for alle. Især for de unge. En fortælling om at miste noget, men samtidig få noget andet igen. 

Det er en fortælling med genkendelighed og identifikationspunkter, som helt sikkert vil føles vedkommende for børn og unge (og for voksne for den sags skyld). Et prisværdigt værk, som handler om en stor hændelse i vores nutid. Om de værdier vi har, og som vi måske er blevet mere bevidste om og sætter mere pris på nu, hvor vi har prøvet at miste og savne dem.

Pointen er meget tydelig; i en verden uden (kærligt-) samvær med andre mennesker vil vi gå til grunde. Det er altså et drama, der tør tage livtag med de store eksistentielle temaer om, hvad det vil sige at være menneske i et fællesskab. Der skal mod til at tage sådan et emne op og gøre det på en måde, hvor humor og alvor balancerer side om side. Sproget er finurligt og originalt og giver værket den særegne tone, der sammen med det sanselige og levende sci-fi univers gør værket til et helstøbt, overraskende stykke ny samtidsdramatik.

Baseret på en stor dagbogsindsamling, et rørende relevant og unikt drama om ungdom i coronaens skygge.

Modtager af bjergbestigningsprisen, altså af Danske Dramatikeres Manuskriptpris for børne- og ungdomsteater 2022 er:

AMALIE MUNKGAARD OLESEN for teksten “TYVETYVE”

I 2022 bestod komitéen for Danske Dramatikeres manuskriptpris af:

  • Mie Brandt
  • Jesper Bræstrup Karlsen
  • Marc van der Velden (deltog ikke i behandlingen af “TYVETYVE”)
  • Anna Panduro
  • Marion Vick (deltog ikke i behandlingen af “TYVETYVE”)
  • Tomas Lagermand Lundme
  • Julie Maj Jakobsen

2022: Amalie Olsen, ”TyveTyve”
2021: William Lippert, “Mit navn er Greta”
2020: Carl Martin Norén, “Sne og Sand”
2019: Magnus Iuel Berg, “Finn og de Fem Fajl”
2018: Alexandra Moltke Johansen, ‘Voksen’
2017: Pia Marcussen, ‘Habibi’

Fra venstre: Vika Dahlberg-Hansen,Lene Hummelshøj, Karin Ahnfelt-Rønne, Rune Antonio Bro og Søren Ruby

Komiteen for Horsens Børneteaterpris uddelte i samarbejde med Teatercentrum og Dansk Assitej også en ekstraordinær særpris. Modtageren af særprisen var Jacques Matthiessen, der i marts gik bort efter længere tids sygdom. Jacques Matthiessen modtog prisen for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

I 2021 uddelte komiteen for Horsens Børneteaterpris i samarbejde med Teatercentrum og Dansk Assitej en ekstraordinær særpris. Modtageren af særprisen var Jacques Matthiessen, der i marts 2021 gik bort efter længere tids sygdom. Jacques Matthiessen modtog prisen for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

Motivationstale for Jacques Matthiessen

Af Søren Ruby.

Vi har i priskomiteen i år valgt at uddele en særpris. Det er exceptionelt, men den går også til et exceptionelt teatermenneske. En pionér, en rejsende, en eventyrer, en fortæller og kunstformidler – ud over det sædvanelige. Når vi uddeler denne pris nu i aften, er det ikke muligt for prismodtageren at komme og acceptere den, for han er desværre ikke blandt os længere. Jacques Matthiessen gik bort i marts måned efter længere tids sygdom. Ikke desto mindre mener vi at han fortjener at blive hædret for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

Jacques var et teatermenneske, som tog børnene dybt seriøst, altid med den gode historie som udgangspunkt, som insisterede på nærvær og ærlighed, og som ikke mindst udviklede og udbredte metoder på det internationale tværkunstneriske område.

Mange mennesker, rundt om i hele verden, har mistet en ven og god kollega. Han var meget ærlig i sine relationer, tillidsfuld og modig. Han turde satse på andre mennesker og deres kompetencer. Han så folks styrker, og fik dem til at flyve.

Hans forestillinger havde altid humor, varme, ro og plads til sit publikum.

Han har lavet projekter, forestillinger og workshops i Mali, Burkina Faso, Nepal, Tyrkiet, Kina, Grønland, Libanon og mange andre steder.

Han har arbejdet på utallige teatre i Danmark og skabt vidunderlige forestillinger for store og små gennem sine flere end 40 år aktive år.

I samarbejde med TeaterCentrum og Dansk Assitej, vil priskomiteen for Horsens Teaterpris gerne give denne hæder og pris videre til det teater som Jacques startede; Passepartout Theatre Production, som hans kære Karin Ahnfelt-Rønne har valgt at fortsætte, sammen med Lene Hummelshøj, og jeg vil derfor bede jer om at komme og modtage særprisen på vegne af Jacques.