PRISUDDELINGER TIL FESTIVALEN

Vinderne af Horsens Børneteaterpris 2023

Vinderne af Horsens Børneteaterpris 2023. Til venstre: Live Art Danmark her repræsenteret af Henrik Vestergaard. Til højre: Hans Nørregaard

Horsens Børneteaterpris

Kom med din indstilling til Horsens Børneteaterpris. Alle kan indstille kandidater til prisen, og vi opfordrer til, at du skriver en motivation for din indstilling.

Med Horsens Børneteaterpris uddeles 25.000 kr. til en person, et teater eller en gruppe personer, der har gjort sig bemærket med en indsats for at fremme det professionelle børne- og ungdomsteater. Alle undtagen juryen kan indstille kandidater, og indstillingen sendes til teaterfestival@horsens.dk.

I 2024 er det 29. gang prisen skal uddeles under Horsens Teaterfestival.

Komitéen for Horsens Børneteaterpris 2024 følger: 

Danske dramatikeres manuskriptpris

Har du skrevet en god tekst for børn og unge? Så send dit manuskript ind til Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2023.

Danske Dramatikere vil med denne manuskriptpris sætte fokus på det gode manuskript som et af de uundværlige elementer i den gode forestilling for børn og unge.

En jury udvælger blandt de bedste manuskripter til årets forestillinger på børne- og ungeområdet en dramatiker, som præmieres med 15.000 kr. ved Horsens Teaterfestival. Send din tekst ind til manuskript@dramatiker.dk, deadline følger.

Prisen er et samarbejde mellem Danske Dramatikere, Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival. Vi vil præmiere det fremragende tekstlige grundlag til en af sæsonens forestillinger (22/23). Prisen gives til en tekst, hvor dramatikerens stemme klinger originalt og blander sig selvstændigt i scenekunstens udtryk.

Danske Dramatikeres manuskriptpris for børne- og ungdomsteater uddeltes for første gang på Horsens Teaterfestival i 2017.

Horsens Børneteaterpris og Danske Dramatikeres Manuskriptpris uddeles til festivalens festaften lørdag aften.

I 2023 gik Horsens Børneteaterpris Hans Nørregaard og til Live Art Danmark.

Årets prismodtagere – ja der er flere – fortæller tilsammen en historie om børneteatret og hylder børneteatret over tid – fra det jordskælvsagtige nybrud gruppeteatrene skabte i 70’erne frem til de nybrud der stadig er en levende del af dansk børne- og ungdomsteater. Dette års uddeling er en fejring af scenekunst for børn og unge som et traditionsrigt, dedikeret, nysgerrigt og undersøgende felt der altid er i udvikling. Det børneteater, vi i dag tager for givet, som tager sit publikum alvorligt, som er nærværende og i øjenhøjde, uden at være belærende, er ikke opstået ud af spindelvæv og lommeuld, men af vilje og visioner, empati, indlevelse og tosset hårdt arbejde. Og på samme måde oplever vi i dag kompagnier og teatret der modigt eksperimenter og insister på grænsesøgning. Årets prismodtagere inkarnerer tilsammen det spænd. 

Den ene af vores prismodtagere er en teaterildsjæl der har knoklet utrætteligt for sin branche i mange år; som hjertevarm instruktør og skuespiller og visionær kunstnerisk leder. Aldrig for fin til lige at fikse noget på værkstedet, eller stille sig i døren og tage billetter og med en særlig evne til at tale med børn, i stedet for til børn. Naturligt elsket og skattet af kolleger, men også af formidlere, som han har et ganske særligt tag på. Han har været med til at starte flere teatergrupper og teatre, det sidste bærer stadig hans navn, selvom han gavmildt har givet det videre, for selv at træde ud i freelanceverdenen hvor han stadig boltrer sig. Han er en mentor for mange både dem som har fulgt ham længe og de yngre som nyder godt af den erfaring han gavmildt giver videre. og der er er altid plads i gæstehuset hvis man er på de kanter …

Vores anden prismodtager peger ind i fremtiden. Ind i nye undersøgelser af hvad scenekunst egentlig er. Mod det, som vi måske ikke helt forstår men som måske med tiden bliver til en elsket tradition. De indgår aktivt og nysgerrigt i mange kunstneriske sammenhænge og samarbejder med prominente kunstscener – teatre så vel som museer herhjemme og i udlandet, hvorfra de bringer internationale perspektiver til Dannmark. Med deres konsekvente og kompromisløse kuratering insisterer de på at præsentere børnepublikummet for en særlig genre der traditionelt er udsprunget af den billedkunstneriske. Ofte sprænger de ofte rammerne for, hvad vi tror, børn kan kapere. Begreber som det postdramatiske, performance art, Meta og de-konstruktion kunne helt naturligt beskrive deres arbejde, men de er altid garanter for det humoristiske, underfundige og tankevækkende værker, får os til at undres og anskue vores verden på ny.

Vores prismodtagere kan ved første øjekast virke forskellige, men de er også ens – begge er banebrydende for hver sin tid, de er nysgerrige, stædige, insisterende og visionære personligheder.

Vores valg skal ses som en stor fælles hyldest til den vidunderlige og forskelligartede scenekunst der skabes til børn og unge. Og – at vi slet ikke er færdige med at udvikle den. Det en fejring af mennesker der insisterer på deres egne veje og visioner, men som samtidig har blik for det kollektive.

Det er et stort rungende og kærligt tak til en person der har lagt hele sit liv og sin sjæl i dansk børneteater og et stort tak til to som peger scenekunst for børn og unge fremad i nye ukendte retninger. 

I år deles Horsens Børneteaterpris mellem Hans Nørregaard og Live Art v. Ellen Friis og Henrik Vestergaard.

Juryen i 2023 bestod af:
Lone Wessel, teaterdirektør på Horsens Ny Teater
Thomas Nielsen, leder af Komediehuset
Søren Ruby, kunstnerisk leder af Det Kommende Teater
Kamilla Nielsen, forperson for Horsens Amatør Teater
Lars Dammark, kunstnerisk leder af teaterRum og medlem af Horsens Teaterfestivals dramaturgiat
Betina Grove, kunstnerisk leder af Teatret St. tv og sidste års prisvinder

2023: Hans Nørregaard og Live Art Danmark v. Ellen Friis og Henrik Vestergaard
2022: Betina Grove, Teatret st. tv.
2021: Thomas Eisenhardt
2020: Rob Parr
2019: HiLS DiN MOR
2018: Søren la Cour & Søren Søndberg, Gruppe 38
2017: Gitta Malling, Limfjordteatret
2016: Alex Byrne
2015: Meridiano Teatret
2014: Jørgen Carlslund, ZeBU
2013: Asterions Hus
2012: Gitte Kath & Claus Helbo
2011: Katrine Karlsen, Graense-Loes
2010: Methe Bendix & Anne Dalsgaard, Teater Hund
2009: Peter Seligmann, Teater 2 Tusind
2008: Mette Rosleff, Teater My
2007: Erik Viinberg, Teater Neo
2006: Det Fortællende Teater
2005: Carsten P. Jensen
2004: Biba Schwoon
2003: Lisbeth Lindblad Knopper
2002: Jonna Beha Oulund, Odsherred Teatercenter og Skole
2001: Cathrine Poher
2000: Sara Topsøe-Jensen, Carte Blanche
1999: Michael Ramløse, Teatret Fair Play
1998: Bodil Alling, Gruppe 38
1997: Svend Langhans, Odsherred Teaterforening
1996: Marc van der Velden, Teater la Balance

Motivationstalen til Amalie Olesen

Vi har læst tekster, der spænder fra smukt, solidt kunsthåndværk til det sublime og mystiske; om stemmer i hovedet, usynlighed, myrer og haletudser. Vi har læst ny-fortolkninger af Holberg og af juleevangeliet og meget, meget mere.

Og det er en poetisk, frembrusende og insisterende tekst, juryen har valgt i år. Den inkluderer de unge, tager dem alvorligt og taler hverken ned, op eller mod, men med de unge. Det er det vigtigste, når man skriver til den målgruppe. Det er en historie om en tid, der på alle mulige og umulige måder blev skelsættende for alle. Især for de unge. En fortælling om at miste noget, men samtidig få noget andet igen. 

Det er en fortælling med genkendelighed og identifikationspunkter, som helt sikkert vil føles vedkommende for børn og unge (og for voksne for den sags skyld). Et prisværdigt værk, som handler om en stor hændelse i vores nutid. Om de værdier vi har, og som vi måske er blevet mere bevidste om og sætter mere pris på nu, hvor vi har prøvet at miste og savne dem.

Pointen er meget tydelig; i en verden uden (kærligt-) samvær med andre mennesker vil vi gå til grunde. Det er altså et drama, der tør tage livtag med de store eksistentielle temaer om, hvad det vil sige at være menneske i et fællesskab. Der skal mod til at tage sådan et emne op og gøre det på en måde, hvor humor og alvor balancerer side om side. Sproget er finurligt og originalt og giver værket den særegne tone, der sammen med det sanselige og levende sci-fi univers gør værket til et helstøbt, overraskende stykke ny samtidsdramatik.

Baseret på en stor dagbogsindsamling, et rørende relevant og unikt drama om ungdom i coronaens skygge.

Modtager af bjergbestigningsprisen, altså af Danske Dramatikeres Manuskriptpris for børne- og ungdomsteater 2022 er:

AMALIE MUNKGAARD OLESEN for teksten “TYVETYVE”

I 2022 bestod komitéen for Danske Dramatikeres manuskriptpris af:

  • Mie Brandt
  • Jesper Bræstrup Karlsen
  • Marc van der Velden (deltog ikke i behandlingen af “TYVETYVE”)
  • Anna Panduro
  • Marion Vick (deltog ikke i behandlingen af “TYVETYVE”)
  • Tomas Lagermand Lundme
  • Julie Maj Jakobsen

2022: Amalie Olsen, ”TyveTyve”
2021: William Lippert, “Mit navn er Greta”
2020: Carl Martin Norén, “Sne og Sand”
2019: Magnus Iuel Berg, “Finn og de Fem Fajl”
2018: Alexandra Moltke Johansen, ‘Voksen’
2017: Pia Marcussen, ‘Habibi’

Fra venstre: Vika Dahlberg-Hansen,Lene Hummelshøj, Karin Ahnfelt-Rønne, Rune Antonio Bro og Søren Ruby

Komiteen for Horsens Børneteaterpris uddelte i samarbejde med Teatercentrum og Dansk Assitej også en ekstraordinær særpris. Modtageren af særprisen var Jacques Matthiessen, der i marts gik bort efter længere tids sygdom. Jacques Matthiessen modtog prisen for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

I 2021 uddelte komiteen for Horsens Børneteaterpris i samarbejde med Teatercentrum og Dansk Assitej en ekstraordinær særpris. Modtageren af særprisen var Jacques Matthiessen, der i marts 2021 gik bort efter længere tids sygdom. Jacques Matthiessen modtog prisen for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

Motivationstale for Jacques Matthiessen

Af Søren Ruby.

Vi har i priskomiteen i år valgt at uddele en særpris. Det er exceptionelt, men den går også til et exceptionelt teatermenneske. En pionér, en rejsende, en eventyrer, en fortæller og kunstformidler – ud over det sædvanelige. Når vi uddeler denne pris nu i aften, er det ikke muligt for prismodtageren at komme og acceptere den, for han er desværre ikke blandt os længere. Jacques Matthiessen gik bort i marts måned efter længere tids sygdom. Ikke desto mindre mener vi at han fortjener at blive hædret for sin indsats på den danske og internationale teaterscene, og for sin store indsats for dansk børneteater.

Jacques var et teatermenneske, som tog børnene dybt seriøst, altid med den gode historie som udgangspunkt, som insisterede på nærvær og ærlighed, og som ikke mindst udviklede og udbredte metoder på det internationale tværkunstneriske område.

Mange mennesker, rundt om i hele verden, har mistet en ven og god kollega. Han var meget ærlig i sine relationer, tillidsfuld og modig. Han turde satse på andre mennesker og deres kompetencer. Han så folks styrker, og fik dem til at flyve.

Hans forestillinger havde altid humor, varme, ro og plads til sit publikum.

Han har lavet projekter, forestillinger og workshops i Mali, Burkina Faso, Nepal, Tyrkiet, Kina, Grønland, Libanon og mange andre steder.

Han har arbejdet på utallige teatre i Danmark og skabt vidunderlige forestillinger for store og små gennem sine flere end 40 år aktive år.

I samarbejde med TeaterCentrum og Dansk Assitej, vil priskomiteen for Horsens Teaterpris gerne give denne hæder og pris videre til det teater som Jacques startede; Passepartout Theatre Production, som hans kære Karin Ahnfelt-Rønne har valgt at fortsætte, sammen med Lene Hummelshøj, og jeg vil derfor bede jer om at komme og modtage særprisen på vegne af Jacques.