SCENE+ for skoler

Kære skoleledere, lærere og pædagoger

Har jeres skole lyst til at deltage i et gratis skoleforløb omkring scenekunst?

SCENE+ er Kultur- og Eventafdelingens to-årige tiltag , hvor vi præsenterer en række scenekunsttiltag for børn og unge under forskellige temaer.

SCENE+ er en række små arrangementer, hvor teater møder andre kunst- og fagretninger, og hvor vi præsenterer børne- og ungdomsteaterforestillinger og workshops i samarbejde med byens kulturinstitutioner, skoler og eksterne teatret. Vi vil gerne invitere skoleklasser i Horsens Kommune til at deltage i de forskellige fredagsforløb.

Vores udgangspunkt for disse skoleforløb er, at kunstens rum er en erkendelses- og identitetsskabende mulighed. Her kan emner behandles på nye måder, som både kan være legende og udfordrende. Når børn oplever og deltager i kunst, er de en del af en demokratisk dannelsesproces.

Traditionelt teater og eksperimenterende scenekunst

I dette års program finder I både det helt traditionelle børneteater, hvor den gode historie er i fokus, og den mere eksperimenterende scenekunst, der udfordrer teatrets form og udtryk. SCENE+ kommer vidt omkring i genrer, og dette program præsenterer både teater, dans, performance, publikumsinddragende forestillinger m.m.

Horsens huser årligt en af landets største teaterfestivaler for børn og unge. Med SCENE+ ønsker vi at sætte yderligere fokus på scenekunst for børn og unge og give alle børn og unge mulighed for at opleve teater og dans i deres dagligdag.

Vi glæder os til at se jer.

Stav til Sex af Teater V // 8. februar

Stav til sex,

I Teater V´s ’Stav til Sex’ behandles fakta og følelser både nænsomt og ligefremt. To unge skuespillere bruger alfabetet til at komme igennem 28 emner og spørgsmål. Det foregår live som en samtale mellem dem, og det unge publikum oplever det individuelt ved hver deres computer i et klasselokale. På den måde bliver et følsomt emne nemmere at rumme og tage ind samtidig med, at det er en fælles oplevelse i klassen, der kan tales om bagefter.

Zarah og Bertram er venner, men synes begge, at det er svært at tale om sex og kærlighed. Hvor starter man? Hvor slutter man? Hvad gør man med alt det, der er pinligt at tale om? Og er der ting man ikke må sige? Gennem emner som nøgenbilleder, kroppens udvikling, fri adgang til porno 24 timer i døgnet og ikke mindst mulige overskridelser af personlige grænser, fører Zarah og Bertram os igennem hele alfabet, fra A til Å.

Forestillingen er online og kræver, at man har downloadet Zoom til sin computer, tablet eller telefon. Eleverne skal have adgang til en computer.

Hent undervisningsmateriale til eleverne

Hent undervisningsmateriale til læreren

Sted: Jeres klasselokale
Tidspunkt: Tirsdag den 8. februar 2022 kl. 10
Klassetrin: 8. og 9. klasse
Varighed: 55 minutter

Manuskript: Sofie Diemer
Instruktion: Pelle Koppel
Medvirkende: Laura Skjoldborg og Mikkel Becker Hilgart

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.

Move, Morph, and More Af Anna Konjetzky // 18. marts

Move Morph and More - Anna Konjetzky - foto Søren Meisner

Hvem, hvordan og hvad kan jeg være? Hvad føler jeg, og hvordan ser og opfatter andre mig? Hvordan kan jeg udtrykke det gennem bevægelse og lyd?

De spørgsmål undersøger forestillingen ’Move, Morph and More’. Først skaber de to danseres kroppe deres eget soundtrack til en rejse gennem forskellige fantastiske karakterer. Lydene giver bevægelserne ny og uforudsigelig betydning. Efterhånden åbner forestillingen sig mod publikum, der inviteres til at være med i en legende, interaktiv udforskning af, hvem vi er.

Med hjælp fra dansere og lydkunstner får publikum mulighed for at opleve den frihed, som lyd og en krop i bevægelse giver. Gennem mikrofoner og effekter bliver publikum selv til tonemestre i bevægelse, og kroppe og effekter ’morfes’ i én stor lydbevægelse.

Elever og lærer skal have løstsiddende tøj på, de kan bevæge sig i, og bare fødder.

Sted: Kulturstationen, gymnastiksal VEST
Tidspunkt: Fredag den 18. marts 2022 kl. 9.00 og kl. 12.00
Klassetrin: 4.-6. klasse
Varighed: 90 min.

Medvirkende: Danserne Sahra Huby og Liv Mikaela Sanz samt lydkunstner Sergej Maingardt
Koreograf: Anna Konjetzky

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.
Husk at skrive hvilket tidspunkt I gerne vil se forestillingen.

Børnenes bjerge Med Teatret Værk // marts-maj

I dette huskunstnerforløb er temaet forbrug og de følelser, som vi knytter til ting. Vi skraber til os og gemmer på ting. Hvorfor? Og hvilke følelser knytter vi til ting?

Iscenesætter Annemarie Jeppesen og billedkunstner og scenograf Seimi Nørregaard vil afholde forløbet, hvor eleverne i grupper bygge installationer – bjerge – af deres eget kasserede legetøj. Bjergene kan ses som udtryk for kulturens affald, poetiske og fascinerende billeder på forbrugskulturen, som er åbne for fortolkning og refleksion. Eleverne vil også komme til at skrive tekster om ting, som de vil smide ud eller beholde. De skal øve sig og lære teksterne udenad. Forløbet afsluttes med en fernisering, hvor eleverne performer deres tekster ved værkerne foran et inviteret publikum.

Sted: Huskunstnerforløb på en skole
Tidspunkt: Marts, april eller maj 2022
Klassetrin: 2.-4. klassetrin
Varighed: 5 skoledage

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.

Ny ild Med Teatret Værk // maj-juni

Klimakrisen driver os til at finde nye måder at leve og handle på. Med kunsten som ståsted og med udgangspunkt i elevernes egne erfaringer udforskes nye bæredygtige fællesskaber og handlemåder.

I samarbejde med to kunstnere og en kok skaber eleverne et landart værk – en bæredygtig festmiddag med underholdning omkring en skulptur af et bål. Dogmet er, at der ikke må købes nyt. Eleverne skal derfor skabe begivenheden af deres egen kreativitet og ved at finde alle materialer i den omgivende natur, i dagligvarebutikkernes overskudslager eller i private hjem.

Klassen inddeles i tre grupper: Billedkunst, drama og madkunst
Billedkunstner Seimi Nørregaard leder billedkunstgruppen, som skaber en skulptur af et bål. En kok leder madgruppen, som får til opgave at skabe en festmiddag. Iscenesætter Annemarie Jeppesen leder dramagruppen, som skaber underholdningen til festen med ”Spoken Word.”

Grupperne arbejder med hver deres kunstart og kunstner i tre dage. Den fjerde dag mødes grupperne, og kunstarterne sættes sammen til ét værk. Den femte og sidste dag inviteres et publikum af forældre, familier og elever til opførelsen af landart værket ’Ny Ild’, som foregår udendørs et sted i Horsens.

’Ny Ild’ er en kunstnerisk udforskning og fortolkning af, hvad der kan være i centrum af rundkredsen i dag, der, hvor der tidligere var et bål. Hvordan ser den nye ild ud? Hvilke historier fortæller vi omkring bålet? Hvad spiser vi omkring det nye bål og hvordan tilberedes maden? Og hvilke ritualer dyrker vi?

Sted: Huskunstnerforløb på en skole eller fritidsklub
Tidspunkt: Maj-juni 2022
Klassetrin: 5.-9. klasse
Varighed: 5 dage

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.

OFFSIDE Af HiLS DiN MOR // 29. april

to mænd står i grønt lys. Offside - hils din mor

HiLS DiN MOR har gennem mange år skabt forestillinger, der undersøger normer for køn og adfærd. I ’OFFSIDE’ danner fodboldmiljøet baggrund for en ung mands begyndende erkendelse af sin homoseksualitet.

Nick er én af de bedste og hans far, som også er hans træner, har store ambitioner på sin søns vegne. Nick lever og ånder for fodbold og drømmer om de helt store ligaer. Asbjørn starter på holdet i den lille lokale klub, og rygtet siger, at han er god. Asbjørn bliver mobbet i starten, fordi han er fra Holte, men et venskab opstår, da Nick tager ham i sit forsvar.

Venskabet udvikler sig til en forelskelse, og Nick kan ikke finde ud af, hvad han skal gøre ved hele situationen. Især fordi han ved, at bøsser ikke spiller med i Superligaen… og fordi rygterne kører op til en vigtig kamp, hvor der kommer talentspejdere fra fodboldakademiet.

Skal de stemple ud og opgive deres drømme for at kunne være sig selv, eller skal de “bare” gå stille med dørene?

’OFFSIDE’ handler om frygten for at turde stå ved sig selv og om, hvordan den, til tider, nedladende retorik på stadion og sportspladsen, skaber et utrygt miljø for unge homoseksuelle fodboldspillere.

I 2021 er der kun 1 åben mandlig homoseksuel fodboldspiller i de professionelle ligaer på verdensplan. Der er altså ikke mange forbilleder for unge, som bryder med normer for seksualitet, i den maskuline sportsverden. Homofobiske tilråb fra både spillere på banen og især fra publikum på tribunerne fortsætter, trods det er imod reglerne. Børnene og de unge lytter med og lærer af den hadske retorik, der går i arv og lever videre.

Sted: Forum Horsens, Insero Atrium, Langmarksvej 53
Tidspunkt: 29. april 2022 kl. 12.30
Klassetrin: 7.-9. klasse
Varighed: 65 min.

Medvirkende: Mathias Bøgelund, Peter Schlie, René Benjamin Hansen
Dramatiker, forfatter: Peter-Clement Woetmann
Instruktør: Mikkel Reenberg, Jakob Stage
Scenograf: Lise Marie Birch
Lyddesigner: Viktor Dahl
Lysdesigner: Maria Pi

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.

Polar Bear Af MYKA // 4. november

to mænd klædt ud som isbjørne i et telt med publikum. Polar Bear, MYKA

En magisk danseforestilling om fremtidshåb, for 0.-2. klasse.

Arktis smelter, isen forsvinder. Hvad med fremtiden? Hvor skal isbjørnen bo, når det smukke islandskab er smeltet?

Polar Bear er en nærværende og livsbekræftende danseforestilling, der tager afsæt i de klimaforandringer, som vores klode gennemgår. En forestilling, hvor vi står sammen om håbet for fremtiden.

Tag med på en rejse i et blåhvidt islandskab – et sanseligt univers med elektropoetiske lyde, polarlys og isbjørnedans. En stærkt visuel og nærværende forestilling for børn og voksne, hvor vi står sammen om håbet. Hvor tror du, at isbjørnen vil bo i fremtiden?

– Inspirerende for både børn og voksne, lærer fra Mørdrupskolen
– Sjovt, smukt og kreativt, lærer fra Hellebækskolen

Sted: Horsens Ny Teater, Kvium Salen, Teatertorvet 1
Tidspunkt: Fredag den 4. november kl. 9.00 og kl. 11.00
Klassetrin: 0.-2. klasse
Varighed: 40 min.

Idé: MYKA, My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen
Koreograf: My Grönholdt
Dansere: Ray Roa and Malin Sandberg
Scenografi og kostumedesign: Mie Riis
Video og lysdesign: Mikkel Jensen, Søren Knud
Musik og lyddesign: Erik Christoffersen

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.
Husk at skrive hvilket tidspunkt I gerne vil se forestillingen.

Hvad træerne fortæller - Skyggeteaterworkshop med Teatret Værk // 4. november

’Hvad træerne fortæller’ er en skyggeteaterworkshop for elever i indskolingen. Her deles eleverne op i mindre grupper, som finder på et eventyr om et træ. Derefter tegner og klipper de figurer fra eventyret og sætter ståltråd bag på figurerne. De tager pandelamper på og øver et lille spil med figurerne i mørket i de særlige skyggekasser. Alle spil sættes sammen til en sammenhængende poetisk billedfortælling, som eleverne viser for hinanden på skift.

Sted: Horsens Ny Teater, sal 3, Teatertorvet 1
Tidspunkt: Fredag den 4. november kl. 9.00 og kl. 12.00
Klassetrin: 3. og 4. klasse
Varighed: 120 min.

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.
Husk at skrive hvilket tidspunkt I gerne vil se forestillingen.

Frontløberne Af MÆRKVÆRK // 4. november

En aktivistisk klimafortælling.

”Vi var de første unge, der for alvor mærkede klimaforandringerne. Og de sidste, der kunne standse dem. Vi gjorde det til vores mission at være dem, der tog ansvaret på os.”

I 1979 kom den første anerkendte klimarapport, der forudsagde nutidens og fremtidens globale temperaturstigninger og klimaudfordringer. Alle kunne have lyttet. Verdens ledere kunne have taget de nødvendige beslutninger. Alle kunne have lagt deres liv om. Det er 40 år siden.

I 2019 gik flere end 1,5 millioner skolelever og studerende i strejke for klimaet. Der var 2.083 aktioner i 125 lande verden over. Den unge klimaaktivist Greta Thunberg var på alles læber, og hun krævede, at verdens ledere handlede, som var deres hus i brand. Alle verdens ledere lyttede. Verdens ledere kunne have taget de nødvendige beslutninger. Men vi venter stadig på handling. Fra politikerne. Fra andre magthavere. Fra dig. Og fra mig.

Frontløberne venter ikke længere. De giver fanden i pænheden og stiller sig heller ikke tilfredse med at vække til refleksion og debat. Frontløberne går linen ud og kalejdoskopisk til værks, når de med hørespil, lignelser og brandtale vil vække publikums indre aktivist. For de har erkendt, at prisen for håb er at handle. NU.

Det er ingen hemmelighed, at ’FRONTLØBERNE’ er aktivistisk teater med et klart og direkte budskab. Det stødte nogle anmeldere sig på. Men som arbejdet med at forstå klimaforandringernes alvor og forestillingen skred frem stod det klart for os, hvor nødvendigt det er at tage alle midler i brug, også teatrets, hvis vi som mennesker på sigt skal have mulighed for at bebo jorden. Vi måtte selv blive frontløbere i klimakampen.

Sted: Horsens Ny Teater, Salen, Teatertorvet 1
Tidspunkt: 4. november kl. 11.00
Klassetrin: 7.-9. klasse
Varighed: 60 min.

Medvirkende: Anne Gry Henningsen, Jacob Teglgaard
Dramatiker, forfatter: Alexandra Moltke Johansen
Instruktør: Petra Adlerberth-Wik
Scenograf: Siggi Óli Pálmason
Lysdesigner: Jari Matsi
Lyddesigner: Jes Theede
Idé: Anne Gry Henningsen

Tilmeld din klasse nu:
Send en mail til ig@horsens.dk med skolens navn, klassetrin, antal elever, navn på kontaktlærer, e-mailadresse og telefonnummer.