FAGLIGT FORUM
Agents for Change
FREDAG den 20. september kl. 11.00-14.30
FÆNGSLET, Snedkeriet
PRIS: 300 kr. inkl. en sandwich og en sodavand.
TILMELDING NØDVENDIG: Der er desværre lukket for tilmelding til arrangementet.
Fagligt forum om Live Art for børn v. Ellen Friis og Henrik Vestergaard Friis, Darren O’Donnell (Mammalian Diving Reflex, CAN) og Rachael Clerke (UK).
I de sidste 20 år er børn og unge vokset op med interaktive formater, hvor de selv har hovedrollen, hvad enten de bygger virtuelle landskaber, skaber tik tok videoer eller mødes i sociale fora som avatarer i digitale forklædninger. Måske er det også på tide at gentænke tilskuerrollen i teatret?
Live art for og med børn er ikke teaterforestillinger men projekter, der undersøger virkelige spørgsmål sammen med børn og unge. For eksempel om man kan lave sine egne penge og betale med dem i butikkerne. Eller om børn kan anmelde gourmetrestauranter? Eller om de kan skabe et endags punkband fra scratch?
Gennem at deltage i disse projekter oplever børn at have hovedrollen som aktive medborgere, der udøver demokratisk magt og skaber forandring. Kunstnernes samarbejde med børn og unge handler om at give dem agency. Men bag børnene står de voksne; et sekundært publikum, der inviteres til at reflektere med over virkeligheden og samfundet. Er det er tid til forandring?
“Børn er udforskere af hverdagen. At tænde en tændstik kan for dem være en ekstraordinær oplevelse, der kræver tid og fokus. Det samme kan siges om alle, der praktiserer live art. Børn er de perfekte medsammensvorne, og live art kan give noget, som er essentielt for os alle, men især for børn og deres trivsel: anerkendelsen af deres tanker og handlinger og en vished om at det de gør og tænker har værdi og kan gøre en forskel” Sibylle Peter, Theater Fundus.
Fagligt Forum henvender sig til dem, der selv arbejder kunstnerisk og/eller pædagogisk med inddragelse af børn og unge, og alle som er nysgerrige på at vide mere om live art.
På Fagligt forum kan du møde:
Darren O´Donnells projekt ”Mammalian Diving Reflex” fylder 30 år i 2024. Han interesserer sig for magtforhold, forventninger og mødesteder for børn og fremmede voksne i nutidens samfund, hvor børn sjældent møder andre voksne end familie og lærere. Mammalian Diving Reflex har vist deres projekter over hele jorden og vundet adskillige internationale priser, for eksempel for værket ‘Haircuts by Children’, som også kan opleves på Horsens Teaterfestival.
Rachael Clerke (UK) er baseret i Bristol. De grundlægger alternative firmaer, punkbands og samfundsmodeller sammen med både voksne og børn. Deres “Working Model” er en midlertidig by bygget af børn. Her kan traditionerne genopfindes eller ødelægges. Ved at udfordre ideen om, at “voksne ved bedst”, eller at vores opfattelse af “normalt” er korrekt eller uundgåelig, er Working Model et eksperiment i utopi og kaos, hvor umulige ideer faktisk kan realiseres.
Live Art Danmark har tilrettelagt seminaret i samarbejde med Horsens Teaterfestival. Live Art Danmark fylder 20 år i 2024. De viser og kuraterer performance over hele Danmark i samarbejde med teatre, festivaler, museer og kommuner. Live Art Danmark fik Horsens børneteaterpris 2023, og er Reumert-nominerede til brancheprisen som Årets Teater 2024. På seminaret viser Live Art Danmark et uddrag af performancespillet ‘Playing Up’, hvor publikum kan læse om og selv afprøve forskellige kendte, historiske performanceværker med hjælp fra en gruppe unge guider. ‘Playing Up’ kan også opleves på festivalen både fredag og lørdag.