Priser

Kom med din indstilling til Horsens Børneteaterpris

Deadline 10 august 2021.

Prisen gives til en person, et teater eller en gruppe personer, der har gjort sig bemærket med en indsats for at fremme det professionelle børne- ungdomsteater. Prisen kan tildeles såvel aktive teaterfolk som mere usynlige aktører, herunder diverse forskellige funktioner fra tekniker til arrangør. Alle kan indstille kandidater til prisen og der opfordres til at skrive en motivation for indstillingen. Prismodtageren findes blandt alle indstillede kandidater.

Udover hæderen tildeles modtageren 25.000 kr. samt Horsens Børneteaterpris’ statuette, som er en smuk jernskulptur skabt af den lokale kunstner Kaj Rugholm.

I år er det 26 gang prisen uddeles, og det finder sted lørdag d. 18 september under Horsens Teaterfestival.

Send din indstilling til teaterfestival@horsens.dk inden d. 10 august.

Komitéen kan ikke indstille kandidater til prisen og kan heller ikke indstilles til prisen.

I 2021 består komitéen for Horsens Børneteaterpris af:

 • Lone Wessel, Teaterdirektør, Horsens Ny Teater
 • Thomas Nielsen, Leder af Komediehuset
 • Henrik Kærhus Sørensen, Formand, Horsens Amatørteater
 • Søren Ruby, Skuespiller, Det Kommende Teater
 • Robert Parr, leder, Teatret Fairplay, sidste års modtager af Børneteaterprisen

Adelaide Bentzon, programchef, Horsens Teaterfestival

Horsens Børneteaterpris 2020

Billede af prismodtager af Horsens Børneteaterpris 2020, Rob Parr, sammen med tidligere festivalleder Maria Suh.
Prismodtager af Horsens Børneteaterpris 2020, Rob Parr, sammen med tidligere festivalleder Maria Suh.

Der gives 25.000 kr. til en person, et teater eller en gruppe personer, der har gjort sig bemærket med en indsats for at fremme det professionelle børne- ungdomsteater. Horsens Børneteaterpris’ statuette er en smuk jernskulptur skabt af den lokale kunstner Kaj Rugholm.

Prisen kan tildeles såvel aktive teaterfolk som mere usynlige aktører, herunder diverse forskellige funktioner fra tekniker til arrangør.

Prismodtageren findes blandt alle indstillede kandidater. Alle kan indstille kandidater til prisen og der opfordres til at skrive en motivation for indstillingen. Komitéen kan ikke indstille kandidater til prisen og kan heller ikke indstilles til prisen.

I 2020 bestod komitéen for Horsens Børneteaterpris af:

 • Lone Wessel, Teaterdirektør, Horsens Ny Teater
 • Thomas Nielsen, Leder af Komediehuset
 • Henrik Kærhus Sørensen, Formand, Horsens Amatørteater
 • Søren Ruby, Skuespiller, Det Kommende Teater
 • Tanja Stöcks, Teaterkontaktlærer, Søvind Skole
 • HiLS DiN MOR
 • Maria Suh, Festivalleder

Motivationstalen til Rob Parr

 Af Maria Suh, tidligere festivalleder, ved premiere på Ud med Knud på Holbæk Teater

2020 er, og har været, et særligt år.

Et år hvor ikke blot scenekunsten, men vi alle er særligt udfordrede og derfor må passe ekstra godt på hinanden og de værdier, der betyder allermest for os som mennesker og som samfund.

Årets modtager af Horsens Børneteaterpris 2020 har i over 25 år holdt fast i sine værdier og skabt en lang række fantastiske, tankevækkende forestillinger og scenekunstneriske projekter. Alle er de gennemsyret af en vilje til at prøve at forstå andre menneskers handlinger og formidle det til sit publikum.

Med så lang en karriere bag sig kunne man måske foranlediges til at tro, at årets prismodtager nu har lænet sig tilbage og nyder sin succes. Men nej. Her finder vi en person, som stadig tør at tage chancer, og som ’tager en for holdet’ når den nødvendige, men svære historie, skal fortælles på scenen.

Udenfor scenen er prismodtageren også engageret. Scenekunst kan blandt andet være med til at give unge bedre forudsætninger for at træffe de svære valg i livet. Derfor har han været med til at starte Holbæk Dramacollege, som hvert år sender 8 unge ud i verden med masser af livskundskab, en bedre forståelse af sig selv og omverdenen og forhåbentligt en lyst og trang til mere scenekunst.

Kunstnerisk leder, instruktør, dramatiker og skuespiller. En leder, der blandt sine medarbejdere er kendt for at give en hånd med, uanset hvor der er brug for ham. Senest i forbindelse med denne forestilling, hvor han måtte springe til som co-instruktør, da coronaen udsatte prøveforløbet.

En mand med mange talenter og visioner, som vi glæder os til at følge mange år endnu – nu som en del af Sjællands Teater.

Det er mig en stor glæde at tildele Horsens Børneteaterpris 2020 til Robert Parr.

Tidligere prismodtagere af Horsens Børneteaterpris

2019: HiLS DiN MOR
2018: Søren la Cour & Søren Søndberg, Gruppe 38
2017: Gitta Malling, Limfjordteatret
2016: Alex Byrne
2015: Meridiano Teatret
2014: Jørgen Carlslund, ZeBU
2013: Asterions Hus
2012: Gitte Kath & Claus Helbo
2011: Katrine Karlsen, Graense-Loes
2010: Methe Bendix & Anne Dalsgaard, Teater Hund
2009: Peter Seligmann, Teater 2 Tusind
2008: Mette Rosleff, Teater My
2007: Erik Viinberg, Teater Neo
2006: Det Fortællende Teater
2005: Carsten P. Jensen
2004: Biba Schwoon
2003: Lisbeth Lindblad Knopper
2002: Jonna Beha Oulund, Odsherred Teatercenter og Skole
2001: Cathrine Poher
2000: Sara Topsøe-Jensen, Carte Blanche
1999: Michael Ramløse, Teatret Fair Play
1998: Bodil Alling, Gruppe 38
1997: Svend Langhans, Odsherred Teaterforening
1996: Marc van der Velden, Teater la Balance

Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2021

Har du skrevet en fremragende tekst til en børne/ungeforestilling, som har været opført i år?
Så er det nu du kan sende dit manuskript til Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2021.

En jury udvælger blandt de bedste manuskripter til årets forestillinger på børne- og ungeområdet en vinder, som præmieres med 15.000 ved Horsens Teaterfestival 18. september.
Send ind til manuskript@dramatiker.dk senest 1. august 2021.

Danske Dramatikere sætter med prisen fokus på det gode manuskript som et af de uundværlige elementer i den gode forestilling for børn og unge. Prisen er skabt i samarbejde mellem Danske Dramatikere, Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival. Prisen gives for det fremragende tekstlige grundlag til en af sæsonens forestillinger (20/21). Prisen gives til en tekst, hvor dramatikerens stemme klinger originalt og blander sig selvstændigt i scenekunstens udtryk.

Danske Dramatikeres manuskriptpris for børne- og ungdomsteater blev for første gang uddelt på Horsens Teaterfestival 16. september 2017.

En jury står for udvælgelsen af årets bedste manuskript.

Motivationstalen fra Danske Dramatikere til vinderen 2020

Kære allesammen!

Sikke en mærkelig tid – vi er ikke i Horsens, hvor vi ellers skulle have uddelt denne pris – vi er på ZeBU på Amager – og I er ikke den samlede danske børne- og ungdomsteaterbranche. Men vi, vi er os, og vi er her – stadig – vi der uddeler Danske Dramatikeres Manuskriptpris i samarbejde med Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival – og vi gør det, fordi det er vigtigt.

Måske har det aldrig været vigtigere. Lige nu opleves det, som om det danske samfund, i sin iver efter at bevare det samfund, vi har skabt – har glemt, at der findes andre brancher en restaurantionsbranchen – at der findes andre arbejdende mennesker end lønmodtagere – at de har glemt, at der en væsentlig komponent i vores samfud, der hedder Teatret, noget der hedder kunst. Jeg håber, jeg tager fejl, men det opleves som om, at krisen har blotlagt en
afgrundsdyb uvidenhed fra officiel side om vores branche, og en komplet mangel på evne til at forholde sig til kunsten og dermed teatret. Så det er vigtigt, at vi råber op og bruger krisen til at få ændret på dette – og hvorfor:

FORDI – Under et solidt hus findes et godt fundament. Under et godt samfund findes et solidt fundament af kunst og kultur. Under en god teaterforestilling findes en solid tekst, et stykke original dramatik, en god historie. Og i en tid hvor mange ting ikke er solide, så er det netop nu, vi skal hylde kunsten og i dag dramatikken og teatret:

Jeg citerer:
Jeg kan se stjernerne ovenover os. Vi flyver. Op over hustagene. Hej Ahmed. Min far holder mig i hånden. Der er intet at være bange for siger han – Hej mor! Hun er ung. Hun har lyst tøj på. Mor og far begynder at danse. Far danser fjollet og svinger mor rundt, tjuhej! De ligner to børn, der leger… Citat slut.

Vi har haft en del gode tekster sendt ind til prisen i år. Feltet af emner har været mange, men der har været en stor overvægt af teater for unge, og lidt færre for de mindre børn – næste år kunne vi godt tænke os at have flere tekster til de mindre aldersgrupper.

I emnerne har “det digitale” domineret – digitale krænkelser og influencere har været i blandt de generelle ungdomsproblemer, og der har været nye vinkler på familien og dens problemer. Reality-tv og klimaet.

Men valget i år er faldet på en ret lavmælt og kort tekst, som med sin rolige insisterende tone og enkle midler – har rørt os. En enkel tekst om en enkelt dag i en drengs liv, om at forholde sig til sandheden, og bevidst og ubevidst at forholde sig til virkeligheden – når den virkelighed gør ondt, når virkeligheden er svær.

Vi har valgt at give prisen til en monolog, der i den bedste danske børneteater-fortælle-stil får os til at tro på drengen, på fortælleren. Uden særlige dikkedarer kan vi mærke, hvordan drengen har det – vi kan mærke hans livskraft og hans smerte og længsel efter sin far, og efter sin far og mor sammen, en smerte og længsel, der er kernen i fortællingen. Vi fornemmer, at dramatikeren trækker på sin egen barndom, når det lidt efter lidt går op for os, at vi har en fortæller, der ikke fortæller sandheden, men fortæller sig væk fra smerten og problemerne.

Fortællingen har en dejlig ro – der er et vigtigt klasse-aspekt i fortællingen, og vi får et solidt hverdagsbillede, som indgang til en stor verden.

Historien udfolder sig i sit eget univers´ tempo, og vi får let og elegant en række nuancerede karakterer på kort tid – det er næsten novelledramatik, hvor novellens indhold er langt større en dens egen forms korthed. Historien overrasker mange gange på kort tid, midt i hverdagen er der store følelser og meget virkelighed – der er meget på spil, og i stedet for blive skubbet, bliver vi forført til at mærke en hel verden – den virkelighed og forestillingsverden, som
drengen lever i.

Det er smukt – det er sjovt – det er rørende og efterhånden næsten ubærligt, når drengens rigtige situation går op for os.

Vi har derfor valgt at give Danske Dramatikeres Manuskriptpris 2020 til
“Sne og Sand” Af Carl Martin Norén – TILLYKKE.

Årets jury 2020 har bestået af:
Amalie Olesen
Jane Rasch
Henrik Szklany
Magnus Iuel Berg
Marc van der Velden (der pga. inhabilitet ikke tog del i behandlingen af “Sne og Sand”)
og Jesper Bræstrup Karlsen

Danske Dramatikeres Manuskripspris er finanieret af Danske Dramatikere og er på 15.000 kr.

Tidligere prismodtagere af Danske Dramatikeres Manuskriptpris

2020: Carl Martin Norén, “Sne og Sand” 

2019: Magnus Iuel Berg, “Finn og de Fem Fajl”
2018: Alexandra Moltke Johansen, ‘Voksen’
2017: Pia Marcussen, ‘Habibi’