ARTIST IN RESIDENCE

Teatret Værk - Artist in Residence

To our great joy The Danish Arts Foundation has granted an Artist in Residence workshop with Teatret Værk.

Det betyder, at Teatret Værk gennem hele 2022 vil stå for en række projekter og forløb, der på forskellig vis handler om vores forhold til naturen, eller om fremtidens klimavenlige liv. Teatret Værk laver forløb på skoler, men de skaber også forestillinger og workshops som Horsensianerne kan få glæde af. De kan bl.a. opleves i KUBEN under Grønne uger i Horsens i maj, som en del af den nye kulturfestival og under teaterfestivalen.

Teatret Værk arbejder med dukketeater, animation, performance og installationer for børn og voksne. De skaber finurlige, poetiske og stærkt visuelle forestillinger, og har desuden bred erfaring i at skabe og afvikle forløb med børn og unge.

Bag Teatret Værk står iscenesætter og dramatiker Annemarie Jeppesen og dukkespiller og dukkemager Bjarne Kalhøj. Teatret har co-produceret med ZeBu, Carte Blanche og Teatret Refleksion, og under forløbet i Horsens samarbejder de løbende med billedkunstner og scenograf Seimi Nørregaard. I 2019 modtog Bjarne Kalhøj Spring prisen for sit unikke og originale arbejde med dukketeatret. I 2020 flyttede teatret fra København til landsbyen Ulbølle på Sydfyn, hvor de bor og arbejder i dag.

Behind Teatret Værk

Dramatiker

Annemarie Jeppesen

dukkespiller og dukkemager

Bjarne Kalhøj

Teatret værk står for følgende projekter under deres Artist in Residence i Horsens 2022:

Marts-maj – ’Børnenes Bjerge’, en uges forløb til skoler

I dette huskunstnerforløb er temaet forbrug og de følelser, som vi knytter til ting. Vi skraber til os og gemmer på ting. Hvorfor? Og hvilke følelser knytter vi til ting?

Iscenesætter Annemarie Jeppesen og billedkunstner og scenograf Seimi Nørregaard vil afholde forløbet, hvor eleverne i grupper bygge installationer – bjerge – af deres eget kasserede legetøj. Bjergene kan ses som udtryk for kulturens affald, poetiske og fascinerende billeder på forbrugskulturen, som er åbne for fortolkning og refleksion. Eleverne vil også komme til at skrive tekster om ting, som de vil smide ud eller beholde. De skal øve sig og lære teksterne udenad. Forløbet afsluttes med en fernisering, hvor eleverne performer deres tekster ved værkerne foran et inviteret publikum.

Maj – ’Ny Ild’, en uges forløb for skoler og fritidsklubber

I årtusinder har bålet været samlingspunkt for menneskene. Ilden betød varme, mad, lys og fællesskab, og også i dag er bålet populært – vi vil gerne sidde sammen, se ind i flammerne og mærke naturen. Paradoksalt nok kan vi ikke længere antænde bål uden samtidig at forurene klimaet og den natur, vi vil hylde. Så hvad stiller vi op?’

Ny Ild’ er en kunstnerisk udforskning og fortolkning af, hvad der kan være i centrum af rundkredsen i dag, der, hvor der tidligere var et bål. Hvordan ser den nye ild ud? Hvilke historier fortæller vi omkring bålet? Hvad spiser vi omkring det nye bål og hvordan tilberedes maden? Og hvilke ritualer dyrker vi?

Maj – ’Ønskeblomst’ for børn fra 5 år og deres familier

’Ønskeblomst’ er en lille installation i KUBEN under Grønne uger i Horsens. Her trækker du en lille konvolut i en trillebør med en bunke af jord. I konvolutten ligger frø med hemmelige blomster. Giv din blomst et navn og skriv navnet og et ønske for dit frø på en planteseddel. Plant nu dine frø i en potte. Den sidste dag sås alle blomsterfrø et sted i Horsens. ’Ønskeblomst’ tager udgangspunkt i naturens poesi og magi.

Musiker Claus Kaarsgaard vil spille på kontrabas og skaber hygge og stemning, mens en gartner – en dukke ført af Bjarne Kalhøj, vil hjælpe dig med at få sået dit blomsterfrø.

September – ’Til Dig’ i KUBEN under Horsens Teaterfestival

’Til Dig’ er en installation beboet af dukken Lone, der leder publikum og deltagere i workshoppen gennem et ritual, som henter sin inspiration fra Kula ring ceremonien som stammer fra et ø-rige øst for Ny Guinea. I Kula ring cirkulerer de samme gaver i et komplekst system mellem landsbyer og personer hvor social status erhverves gennem at give den største gave. Kulagaver sælges ikke og besidder ikke økonomisk værdi – de henter deres værdi et andet sted: Jo flere der har ejet dem, jo større værdi og kraft besidder de.

November – ’Hvad træerne fortæller’

– en skyggeteaterworkshop for børn fra 5 år og familier. Her skal I finde på et eventyr om et træ. Derefter tegner I og klipper figurer fra eventyret, sætter ståltråd bag på figurerne, og så har I skyggefigurer til jeres lille fortælling. Med pandelamper på øver I en lille historie med figurerne i mørket i de særlige skyggekasser.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond