layoutelementlayoutelement
 
Foto: Søren Godtkjær

Teatret Møllen: Tilbage til Haifa

Anmeldelse skrevet af: Marie Hertz Larsen, gymnasieelev på Horsens Statsskole

Tilbage til Haifa: En overset historie.

Lyset dæmpes og musik fra en mobiltelefon begynder. Manden med mobiltelefonen prøver ihærdigt at finde sin plads i gruppen, som opbygges langsomt. I gruppen har alle medlemmerne disse usædvanlige instrumenter. Irriteret beder de manden med mobiltelefonen om at slukke den, og med det begynder de at spille den skønneste arabiske folkemusik.

Langsomt begynder hver skuespiller skiftevis at fortælle historien om et palæstinensisk par. Drømmende bliver man draget ind i den fortællende historie. Historien starter med en biltur til Haifa, byen hvor de blev fordrevet fra 20 år tidligere. På deres flugt fra krigen glemmer de deres fem måneder gamle søn. Sørgende må de bo i Palæstina, udvidende om hvad der er sket med deres søn. 

Stykket skifter mellem den frygtelige fortid og den brændende nutid. Drømmen om det gamle Haifa og deres søn flyder i deres årer. 20 år efter flugten er de på vej tilbage. Nysgerrige træder de ind i deres gamle hjem og opdager til deres store skræk, at huset er beboet af jøder. Musikken skifter kraftigt og man mærker vreden i parrets sind. Kvinden, som boede i huset, var flygtet fra nazisterne. Sammen med hendes mand havde de fået tilbudt huset og sammen med huset en lille dreng.

Ikke i et eneste sekund bliver man trukket ud af fortællingen om parret. Den levende musik som spilles under hele forestillingen og spændingen, der bygges op, griber publikum med sig hele vejen igennem. Musikken i stykket giver én følelsen af at være endnu mere med i forestillingen. Den levende fornemmelse man får og fortællingerne, som sker samtidig, griber virkelig en.
 
Den enkle scene som viser ”huset”, hvor det palæstinensiske par boede, bliver utroligt godt brugt. På trods af at der kun er en vase med fem påfuglefjer i, et rullende skab med kopper og tallerkener i og to stole, kan man alligevel fornemme, hvordan de bor. Generelt blev der brugt enkle rekvisitter.
 
Alt i alt synes jeg at forestillingen var utroligt god. Den fangede mig fra starten med den levende musik, de fortællende stemmer, samtidig med at historien blev spillet foran mig. 
 
Jeg kunne specielt godt lide, at forestillingen handlede om det oversete i historien. Nemlig at jøderne efter 2. verdenskrig kunne rejse til Israel og bosætte sig, men at der egentlig allerede boede et folk der, som blev jaget ud – nemlig palæstinenserne. Det får mig til at tænke på, at den konflikt eksisterer stadig den dag i dag, 67 år efter. 
 

Skuespillerne spillede meget troværdigt, og der var ingen misforståelser undervejs, historien blev fortalt meget informerende.

Et rigtig godt stykke, som jeg kraftigt kan anbefale!

Indholdsansvarlig Maria Suh, masu@horsens.dk  
 


Horsens Kommunes byvåben

Horsens Teaterfestival
Horsens Kommune - Kultur- og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4 - 8700 Horsens
Tlf.: 7629 2308
teaterfestival@horsens.dk